Γεωργία Ράγια

Γεωργία Ράγια


PhD, Μοριακή Βιολόγος & Γενετίστρια
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Υπότροφος, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ

Η Δρ. Ράγια είναι πτυχιούχος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (2004). Το 2010 απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Μελέτη κλινικά σημαντικών γενετικών πολυμορφισμών του ανθρώπινου γονιδιώματος σε σχέση με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος» στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Φαρμακολογίας Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας κ. Ευάγγελου Μανωλόπουλου. Έκτοτε, η ερευνητική της δραστηριότητα και η εργασιακή της εμπειρία είναι συναφείς με το αντικείμενο της Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής, Γονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας.

Από τον Φεβρουάριο 2010 έως τον Μάρτιο 2013 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ στην Ευρωπαϊκή Κλινική Μελέτη με τίτλο «Μία Φαρμακογενωμική Προσέγγιση στην Αντιπηκτική Θεραπεία με Κουμαρινικά» (“Genotype-guided dosing of coumarin derivatives: The European Pharmacogenetics of AntiCoagulant Therapy (EU-PACT)”). Από τον Απρίλιο 2013, συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα ως άμισθη εξωτερική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας. Από τον Δεκέμβριο 2020 εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας με θέμα ερευνητικής πρότασης «Διερεύνηση του μηχανισμού δράσης των νεότερων από του στόματος αντιπηκτικών φαρμάκων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή». Από τον Ιούνιο 2021 εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Αριστείας Φαρμακολογικών Μελετών και Ιατρικής Ακριβείας IMPReS του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας (MIS 5047189). Από τον Σεπτέμβριο 2012 έως τον Νοέμβριο 2019 ήταν επιστημονική υπεύθυνη της εταιρείας DNALEX Α.Ε., μίας ελληνικής εταιρείας που παρέχει φαρμακογονιδιωματικές υπηρεσίες. Στα πλαίσια της εργασίας της στην εταιρεία DNALEX, έχει δουλέψει για την κλινική μελέτη «Εξατομικευμένη θεραπεία της θεραπείας εξάρτησης από το αλκοόλ» (“Personalized medicine for alcohol dependence (PERMEDAL)”, Σεπτέμβριος 2012 – Αύγουστος 2015). 

Είναι συγγραφέας σε 47 εργασίες σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (h-index: 19, συνολικός impact factor: 200,19, μέσος impact factor: 4,26, συνολικές αναφορές: 1390), σε  1 κεφάλαιο σε ξενόγλωσσο βιβλίο και σε 2 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά. Αναλυτικά οι δημοσιευμένες της εργασίες βρίσκονται στους συνδέσμους https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=ragia+g&sort=date (PubMed) και https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=13808189200 (Scopus).

Η διδακτική της εμπειρία περιλαμβάνει την αυτόνομη διδασκαλία των μαθημάτων «Φαρμακογενετική-Εξατομικευμένη Φαρμακοθεραπεία» (2015-2021) και «Κλινική και Εφαρμοσμένη Γενετική» (2018-2021) στο Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινική Φαρμακολογία-Θεραπευτική» (από το 2011 έως σήμερα) και «Βιοϊατρικές και μοριακές επιστήμες στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών» (από το 2021 έως σήμερα), με θέμα διαλέξεων «Κλινικές Εφαρμογές Φαρμακογονιδιωματικής», «Βασικές αρχές γενετικής» και «Σύνδρομα, μονογονιδιακές παθήσεις και θεραπευτικές προεκτάσεις». Παράλληλα, έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και ημερίδες με θέμα ομιλιών που άπτεται στο αντικείμενο της Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Φαρμακοθεραπείας. 

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι κλινικές εφαρμογές της φαρμακογονιδιωματικής φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων (καρδιαγγειακών, ψυχιατρικών, διαβήτη, εξάρτησης στο αλκοόλ κ.ά.) και η (επι)γονιδιωματική των σύνθετων νόσων, όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης. 

Είναι σύμβουλος συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών Drug Metabolism and Personalized Therapy, Pharmacogenomics, Diabetes Research and Clinical Practice και British Journal of Clinical Pharmacology. 

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπευτικής (European Society of Pharmacogenomics and Personalised Therapy, ESPT) από το 2011 και της Ελληνικής Εταιρείας Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας (ΕΕΦ) από το 2005.